viernes, 13 de junio de 2014

Temaaa 6


QUE ÉS LA MENSTRUACIÓ?

La menstruació és el sagrat mensual de la dona. També se l'anomena regla, període menstrual, o període. Quan una dona té el seu període, està menstruant. La sang menstrual és en part sang i en part teixit de l'interior de l'úter (matriu). Flueix des de l'úter, a través de la petita obertura del coll uterí, i surt del cos a través de la vagina. La major part dels períodes menstruals dura de tres a cinc dies.


QUE ÉS EL CICLE MENSTRUAL?

La menstruació és part del cicle menstrual, que ajuda al cos de la dona a preparar tots els mesos per a un eventual embaràs. El cicle comença el primer dia del període. El cicle menstrual mitjana dura 28 dies, però, un cicle pot durar de 23 a 35 dies. 

Algunes de les parts del cos que intervenen en el cicle menstrual són el cervell, la glàndula pituïtària, l'úter i coll uterí, els ovaris, les trompes de Fal · lopi, i la vagina. Uns químics del cos anomenats hormones pugen i baixen de nivell durant el mes, i causen el cicle menstrual. Els ovaris generen dues hormones femenines importants: l'estrogen i la progesterona. Altres hormones que intervenen en el cicle menstrual són l'hormona foliculoestimulant (FSH) i l'hormona luteïnitzant (LH), generades per la glàndula pituïtària.


QUÉ PASSA DURANT EL CICLE MENSTRUAL?

Durant la primera meitat del cicle menstrual, els nivells d'estrogen creixen i fan que el recobriment de l'úter creixi i s'eixampli. Com a resultat de l'hormona foliculoestimulant, un ou (òvul) comença a madurar en un dels ovaris. Al voltant del dia 14 d'un cicle típic de 28 dies, un augment en l'hormona luteïnitzant fa que l'ou abandoni l'ovari. A això se li crida ovulació.


Durant la segona meitat del cicle menstrual, l'ou comença a desplaçar-se a través de la trompa de Fal · lopi cap a l'úter. Augmenten els nivells de progesterona, el que ajuda a preparar el recobriment de l'úter per a l'embaràs. Si un espermatozoide fertilitza l'ou, i aquest s'adhereix a la paret de l'úter, la dona queda embarassada. Si l'ou no és fertilitzat, es dissol o és absorbit pel cos. Si no es produeix l'embaràs, els nivells d'estrogen i progesterona decreixen, i el recobriment eixamplat l'úter és alliberat durant el període menstrual.