viernes, 14 de febrero de 2014

3 Conceptes basics

DEFINICIONS

La nutrició consisteix a adquirir una aportació externa de matèria i energia per poder mantenir la vida, créixer i recuperar el que anem perdent a realitzar la nostra activitat contínua. Comprèn tres funcions bàsiques: obtenció d'energia per realitzar activitats diverses, aportar materials per a construcció i recuperació de teixits i aporta substàncies reguladores, que permeten que les reaccions succeeixen amb èxit.

En el procés de nutrició prenem aliments complexos rics en matèria orgànica i inorgànica i el digerim fins alliberar les seues molècules bàsiques arribant a la cèl · lula. Allà serveixen com a elements bàsics per construir la nostra pròpia matèria, el nostre propi cos.

4 TIPUS DE NUTRIENTS: 

Els Glúcids proporcionen energia. L'oxidació de 1 gram de sucre proporciona 4 Kcaloríes. Els més simples són els monosacàrids com la glucosa, la fructosa i la galactosa. Aquests s'uneixen de dos en dos i formen els disacàrids com la maltosa (glucosa-glucosa), la sacarosa (glucosa-fructosa) i la lactosa (glucosa-galactosa).

Els lípids produeixen energia. L'oxidació d'un gram de greix proporciona 9 quilocalories. Està en aliments d'origen animal i vegetal. També té una important funció plàstica, formant estructures.

Els lípids puden contenir àcids grassos saturats i insaturats en la composició. Els saturats estan presents en aliments d'origen animal i vegetal (palma i coco) i són, presos en excés, nocius per a la salut. Els insaturats són presents en els animals marins i en els vegetals, són millors i convenients per a la vida.

Les proteïnes estan formades per estructures bàsiques trucades aminoàcids. Aquests s'uneixen formant llargues cadenes mitjançant enllaços peptídics. En els aliments hi ha vint aminoàcids diferents. intervenen en funcions que són imprescindibles per a la vida de la cèl · lula com: assegurar el creixement, reposar els teixits danyats o desgastats, protegir enfront de malalties i regular la velocitat de les reaciones químiques nostre cos. Poden ser d'origen vegetal o animal.


Les vitamines són substàncies d'origen orgànic necessàries, en petites quantitats, per a la digestió i utilització dels altres nutrients. No aporten res d'energia i es divideixen en: Liposolubles: A, D, E i K (solubles en greixos), no s'eliminen per l'orina i el seu excés produeix hipervitaminosi acumulant al fetge Hidrosolubles: C i grup B (B9 ac. Fòlic, B2 riboflavina, B3 Niacina, B5 ac. Pantotènic, B6, B12, B1 Tiamina) són solubles en aigua i s'eliminen per l'orina.

NUTRIENTEENFERMEDAD POR EXCESOENFERMEDAD POR CARENCIA
  Hidratos de Carbono  Obesidaddiabetes mellitus, caries.  Falta de fibra: cáncer de cólon, varices,
  estreñimiento.
  Lípidos (grasas)  Hipercolesterolemia, hipertensión arterial,
  placas de ateroma, infartos y obesidad.
  Problemas de piel. Problemas               de absorciónde vitaminas liposolubles.
  Proteínas Infecciones, falta de crecimiento, malnutrición.  Problemas renales.
  Vitaminas  Solo ocasionan problemas hepáticos
  las liposolubles, las hidrosolubles se
  eliminan por la orina.
  B1: beri-beri; B2: problemas en las
  mucosas, B3: pelagra; B5: malnutrición;
  B6: problemas musculares y nerviosos;
  B12: anemia megaloblástica, anorexia y
  diarreas; Vit C: escorbuto, sangrado de encías,caída de dientes; A: queratinización
  y visión nocturna deficiente; D: raquitismo;
  E: esterilidad; K: problemas de coagulación.
  Sales minerales   Hipertensión arterial e insuficiencia renal.  Lipotimias, osteoporosis (Ca); caries (Fl);
  anemia (Fe); problemas hormonales (I)




sábado, 8 de febrero de 2014

Tema 3



DIFERENCIA ENTRE NUTRICIÓ I ALIMENTACIÓ

Alimentació: Es un proces voluntari, cada u menja el que vol segons la seua cultura i no significa que estiguen mal nutrit. Per ejempleels asiatics el arros, els europeus el blat, farina,els americans el blat de moro.

Nutrició: Es un conjunt de processos automatics(no voluntaris) per a extraure els nutrients dels aliments i ferlos dur a les cèl · lules.

*Nutrients-> sustancies (molècules) aprobechables dels aliments.

REQUERIMENTS ENERGÈTICS

Per terme mitjà, un adolesent té que ingerir 2.500kcal de ixes 2.500, 1.800 son el que se diu metabolisme basal.

Metabolisme basal-> quantitat d´energia necesaria per a mantindre l´organisme corporal (com si estigueres en coma)