DEFINICIONS
La nutrició consisteix a adquirir una aportació externa de matèria i energia per poder mantenir la vida, créixer i recuperar el que anem perdent a realitzar la nostra activitat contínua. Comprèn tres funcions bàsiques: obtenció d'energia per realitzar activitats diverses, aportar materials per a construcció i recuperació de teixits i aporta substàncies reguladores, que permeten que les reaccions succeeixen amb èxit.
En el procés de nutrició prenem aliments complexos rics en matèria orgànica i inorgànica i el digerim fins alliberar les seues molècules bàsiques arribant a la cèl · lula. Allà serveixen com a elements bàsics per construir la nostra pròpia matèria, el nostre propi cos.
4 TIPUS DE NUTRIENTS:
Els lípids produeixen energia. L'oxidació d'un gram de greix proporciona 9 quilocalories. Està en aliments d'origen animal i vegetal. També té una important funció plàstica, formant estructures.
Els lípids puden contenir àcids grassos saturats i insaturats en la composició. Els saturats estan presents en aliments d'origen animal i vegetal (palma i coco) i són, presos en excés, nocius per a la salut. Els insaturats són presents en els animals marins i en els vegetals, són millors i convenients per a la vida.
Les proteïnes estan formades per estructures bàsiques trucades aminoàcids. Aquests s'uneixen formant llargues cadenes mitjançant enllaços peptídics. En els aliments hi ha vint aminoàcids diferents. intervenen en funcions que són imprescindibles per a la vida de la cèl · lula com: assegurar el creixement, reposar els teixits danyats o desgastats, protegir enfront de malalties i regular la velocitat de les reaciones químiques nostre cos. Poden ser d'origen vegetal o animal.
Les vitamines són substàncies d'origen orgànic necessàries, en petites quantitats, per a la digestió i utilització dels altres nutrients. No aporten res d'energia i es divideixen en: Liposolubles: A, D, E i K (solubles en greixos), no s'eliminen per l'orina i el seu excés produeix hipervitaminosi acumulant al fetge Hidrosolubles: C i grup B (B9 ac. Fòlic, B2 riboflavina, B3 Niacina, B5 ac. Pantotènic, B6, B12, B1 Tiamina) són solubles en aigua i s'eliminen per l'orina.
NUTRIENTE | ENFERMEDAD POR EXCESO | ENFERMEDAD POR CARENCIA |
Hidratos de Carbono | Obesidad, diabetes mellitus, caries. | Falta de fibra: cáncer de cólon, varices, estreñimiento. |
Lípidos (grasas) | Hipercolesterolemia, hipertensión arterial, placas de ateroma, infartos y obesidad. | Problemas de piel. Problemas de absorciónde vitaminas liposolubles. |
Proteínas | Infecciones, falta de crecimiento, malnutrición. | Problemas renales. |
Vitaminas | Solo ocasionan problemas hepáticos las liposolubles, las hidrosolubles se eliminan por la orina. | B1: beri-beri; B2: problemas en las mucosas, B3: pelagra; B5: malnutrición; B6: problemas musculares y nerviosos; B12: anemia megaloblástica, anorexia y diarreas; Vit C: escorbuto, sangrado de encías,caída de dientes; A: queratinización y visión nocturna deficiente; D: raquitismo; E: esterilidad; K: problemas de coagulación. |
Sales minerales | Hipertensión arterial e insuficiencia renal. | Lipotimias, osteoporosis (Ca); caries (Fl); anemia (Fe); problemas hormonales (I) |
No hay comentarios:
Publicar un comentario